2010. augusztus 2., hétfő

Bükk Maraton - Nem lesz sár, nem mi...

3. Topmaraton állomás idén is a Bükk Maraton volt. Tavaly itt rövid távon indultam, de nincsenek róla valami jó élményeim, mivel a meleg miatt nagyon kikészültem.Idén a középtáv leküzdése volt a cél.
Eredetileg 57km-re volt kiírva a táv, de az eső miatt több rész is járhatatlan lett, így azokat kivették, összességében pedig 50 km lett.


Örültem neki, hogy elhoztam a sárhányócskát, mivel nagy szükség lesz rá, így is volt. De megint megfordult a fejemben, hogy átnevezek. De elhessegettem. Szilvás előtt meghátráltam, itt nem lehetett.Két Gáborral indultam útnak szombaton.
Utunkat színesítette, hogy találkozhattunk CsillagszületikMegasztárCeleb Király Viktorral a hatvani benzinkúton.
Idő nem ígért túl sok jót, többször szakadt ránk az ég útközben.
Felsősárkányba érve láttuk, hogy ott is esett rendesen, rajtközpont (amit szóra sem méltatok...) olyan volt, mint egy belvíz által elöntött terület. Sajnáltam is, hogy otthonhagytam a szép T-mobile magenta rózsaszínű gumicsimmim :(
Este még találkoztunk Panyi Gabival és Szilárddal. Gabi mondta, hogy vigyázzak holnap, mivel indul a fillaris Szilvi is, aki körülbelül ugyanolyan erős mint én. Beszélgetés közben Szilárd furcsa mód próbálta a váltóját felszerelni, egy Burucki-s fényvisszaverőt rakott a vázhoz. Nem akartam mondani, hogy egy gumibelső jobb lenne, dehát mégis ő a profi, tudja mit csinál :-)


Este már ismét kezdtem kétségbeesni, jött a szokásos "félek", csak most nem volt kinek mondogatni :(. Elég rosszul is aludtam, meleg is volt, de legalább a fiúk nem horkoltak.
Másnap szépen elkészültünk, bepakoltunk, és irány a rajtközpont. Mentünk kocsival vagy 200 métert és rájöttünk, hogy ennél közelebb nem jutunk. Valahol a falu központjában megálltunk az útszélén, kb 7-800 méterre a rajttól. Na ilyen sem volt még. De mi már előző este sejtettük, hogy nem lesz elég az a parkolóhely mennyiség, hát be is jött.
Gyors kirámolás, bringaösszerakás, és én már készen is voltam, Rohantam Matyihoz, hogy nézze meg a hátsóváltóm, mert megint rosszalkodott. Közben ittam egy kis high5 extrémet próbaképpen, meg is dobta a pulzusom szépen. Melegítésem rövid volt, mivel hallottam, hogy beszólítottak. Hűha mondom, ilyen sem volt még :-) Pillanatok alatt ott találtam magam a T-mobile-os esernyők alatt, azok között a lányok között, akiktől én még fényév távolságra vagyok teljesítmény szempontjából. Kicsit ijesztő is volt ott állni, mivel nem rajtolok jól, így tudtam, hogy hátráltatni fogom a népet :(


Fontos megemlíteni, hogy egész reggel vártam a szurkoló sms-em, de nem jött. Már kétségbe is voltam esve, hogy biztos elfelejtettek :( De aztán 9:29-kor a rajt előtt 1 perccel megpittyent a teló és jött az a bizonyos sms :-D Hurrááá!!! Nagyon örültem neki, és egyben meg is nyugodtam, így indulhatott a várva várt menet :-)


Sejtésem bejött, mivel már az első cm-en leelőzőtt a mezőny fele. Sebaj mondom, majd egyszer ezt is megtanulom.


Pulzusom viszont egyből az egekben, már az első métereken kapkodtam a levegő után. De nem bírtam lenyugtatni magam, ilyenkor sosem megy, csak sodródom a tömeggel. Lányok nagyrésze ismét jól otthagyott :( De sajnos nem bírom tartani velük a tempót :(
Amúgy tetszett nagyon az első hosszú mászás. Lankás volt, még nekem sem kellett nagyon kistányér és tök jól tudtam rajt haladni. A sár azért elég sok helyen megnehezítette a dolgom, össze vissza csúszkáltak a gumiim. Szinte már megszokott módon a Valcsót Anikót elhagytam az első mászáson, aki kicsit beparázott, mikor meglátott, meg is kérdezte, hogy milyen korosztályban vagyok :-D Megnyugtattam,hogy felnőtt nő vagyok, és nem fogjuk bántani egymást :-)

Első mászás terv szerint 1óra alatt meg is volt, onnantól jött a lejtőzés. Ami most azért nem volt annyira egyszerű. Durván sáros volt, ilyen csúszkálós, nyálkás, nagyon kellett figyelni, így annyira nem is mertem menni. Annyiban volt szerencsés, hogy itt még nem tapadt a gumira a sár. Ez után ismét mászás jött, de ezt már nem bírtam olyan jól, betett nagyon, hogy túlságosan nyomtam az elején. Váltóm is szarakodott, láncom is leesett, szóval volt bajom. De itt legalább már technikásabb mászások és köves lefelék voltak, amiket azért jobban szeretek. Bár elegendő erőm már nem maradt, hogy rendesen végigmenjek rajtuk. Innen már csak rövid felfelék és rövid lefelék voltak, elég unalmas volt, alig vártam, hogy vége legyen. Mindig azt hittem, hogy most jön az utolsó mászás, de sosem az volt :-) Végéfele nagyon sok  helyen már borzalmasan sáros volt a pálya. Átvinni is alig bírtam a bringám. Telónál mindig beragadt a sár, azt kellett még többször pucolgatni.

Szerintem nem mentem most annyira rossz sebességgel, mégsem értem be lányokat. Gondoltam is magamban, hogy nem hiszem el, hogy a csajok sosem kapnak defektet. 5 km múlva a fillari-s Szilvi ott pumpálta előttem a kerekét. Hát ez bejött mondom :-D. Ő volt az, akit le akartam nyomni mindenképpen. (bár nem ilyen áron, de hát ez egy ilyen sport).

Pálya vége egyre rosszabb volt, volt ahol már nem is lehetett tekerni a bringát olyan mély sár volt. Valami sáros letörésen ügyesen lecsúsztam, bringám előbb leért, mint én. Örülök, hogy ezt kb 20 ember végig is nézte. Sebaj, ilyen is kell.
Cél előtt majdnem elgázoltam egy rövidtávos lányt. Túl gyorsan mentem el mellette és beleakadt a kormányom az övébe, szegény majdnem elesett. Bocsánatot is kértem tőle mikor beértünk, mivel én mentem eszetlenül. Megbocsátott, csak mondta, hogy nagyon megijedt :S

Aztán Hál’Isten vége lett ennek a maratonnak is. 3 órán belüli idő volt a cél, ami nem lett meg. Most magyarázkodhatnék, hogy meglett volna, ha nincs sár, de hát nem vagyok vele előrébb.
Végül 6. lettem, abszolútban 11., 3óra 7 perccel.
Viszont most sokkal közelebb kerültem a "riválisokhoz".

Célban kaptunk valami T-mobile-os befőzőtt fedő izét, ami kiderült, hogy szemüvegtörlő:-)
.

Szép kis sárréteg rakódott le, na nem csak a bringámra, hanem rajtam is :-) Ezeket gyorsan rendbetettem, aztán mentünk a high5-os sártorba csevegni az ismerősökkel. Nem kicsit ment a hülyeség megint.
Ezt a részt mindig nagyon szeretem. Tök jó elbeszélgetni a bringásokkal, akiket csak ritkán látok. Manka mondta, hogy milyen jól megy lefele a 29-es bringa :-) Remélem egyszer nekem is lesz egy olyanom :)

Magyar Kupában talán egy hellyel bírtam ezzel előrelépni, legalább most nem én vagyok az utolsó.

Jövő héten lesz még a Bakony Maraton, ami a utolsó kupafutam, el kéne csak indulni rajt, kellene még pár pontocska. Ha pedig marad erőm, akkor megyek két kört vasárnap másodosztályban az egerszegi XCO futamon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése