2012. január 1., vasárnap

Mountain Man Félmaraton 2011

Immáron 3. alkalommal vettem részt a zalaegerszegi hagyományos szilveszteri futáson. Eddig kétszer futottam a 11 km-t, de idén kicsit komolyabbra vállalkoztam. 24 km-es félmaratoni táv volt a cél. 
Év elejétől fogva elég sokat futottam, főleg tavasszal, és egyre csak hosszabbakat. Aztán sajnos elkezdett fájni a térdem, így abba kellett hagynom, de nem bántam, mert indult a bringásszezon. Augusztus ismét nekiálltam heti rendszerességgel futni. Lefutottam a Bagodi aszfaltszaggatás félmaratonját és rá pár hétre a Bakony terepmaraton-t is, szintén félmaratoni távon. 
Bíztam benne, hogy az eddig szerzett "rutin" elég lesz ehhez a versenyhez is.
Fotóért köszönet Bérces Editnek


Izgatottan vártam már a reggel, igyekeztem sokat rápihenni, előtte nap okosan enni-inni. Felkészültem isogélekkel - köszi Szabi! Most legkopogom, hogy nagyon okosan frissítettem, nem volt semmi gond. Pedig nem is kisért senki, beosztottam mindent. Ez már nálam fejlődés. Végre nem felejtettem el :D 
Sokat beszélgettem futás előtt Katával (2. lett, gratulálok neki!) , ő is tanácsolta, hogy be ne kezdjek a toronynál, mert baj lesz. Megpróbáltam így tenni, és ráállni egy tempóra. Már vagyok olyan rutinos, hogy futásnál kizárjam a mellettem elrohanókat és nem loholni utánuk, és már tudok csak magamra figyelni. Azért simán felment 180-ra a pulzus az torony alján már. Ádám közben utolért, rövid diskuráció után kiderült, neki 159 pulzusa ... enyém meg 179... ajaj, na itt kellett észbe kapni.

Most hamarabb sikerült felérnem a toronyhoz, mint a múlt heti futásomnál, kb 1,5 perccel. Gondolkodtam is hogy vajon ez most jó e nekem vagy sem... de nem éreztem, hogy bajom lenne. Aztán jött a Jánka, ami most nem volt olyan nagy szenvedés, csodákcsodájára hamar elment ott az idő. És a zárda visszafordítónál jobb volt az időm, mint a tavalyi 11km-es futásnál, ahol 2. lettem. 
Ezt követő szakaszt még sosem futottam, vártam is, hogy mi fog történni.
Történt is nemsokkal, jöttek a bajok, amitől féltem.  Egészen addig semmi se fájt, onnantól viszont jöttek a szurások a bal térdembe. Sík részeket nem kedveli. Nem örültem :(. De annyira bennem volt, hogy nem érdekel, ha fél lábon is, de lefutom. A motiváció vitt tovább. Próbáltam felvenni egy egyenletes tempót és figyelni a mozgásra, hogy kiküszöböljem, hogy mégjobban fájjon.
Jó hogy jött a Tomi a Jumperral, bíztató volt, ha rosszul lennék, akkor visszavisz, de szerencsére nem volt rá szükség.
Bringával már jártam Botfán, de nem emlékeztem arra a bizonyos emelkedőre, amitől mindenki tartott és mondta: "ezután biztos emlékezni fogsz rá " :)))
Amennyire tartottam a botfai rémhírektől, annál lazábban oldottam meg a feladatot. Sőt... első részét még meg lehet futni, a másikon meg egyenletesen gyalogoltam. Ennyi. Nem vett ki belőlem olyan sok plusz erőt. Itt már örültem, mert nem éreztem, hogy fájna a térdem. 
Botfai-bozsoki részen már számolgattam, hogy mennyi idő alatt érek be… sajnos egyre távolodott az 2.20, aztán bozsokra érve a 2.30 is … sebaj. Bozsok utáni sík már nem kellett, akkor megint elkezdett fájni a lábam, de akkor már nagyon. Onnantól a túlélés volt a cél.
Deák előtt még sprinteltem egyet, és így lett meg a 4. hely a kategóriámban (abszolút 8) , 2.37-es idővel. Szerintem jó ez egy bringástól :-)  

Kár hogy az időm nem lett jobb, de legalább lesz mint megjavítani jövőre  :) 

Köszönöm a szervezőknek, hogy ismételten ilyen jó versenyt hoztak össze. Jövőre is megyek :)

3 megjegyzés:

  1. Szilvi!
    Gratulálok a remek eredményhez, valóban kiváló egy "bringástól" :). Egyben jó példa a többi biciklisnek, hiszen nekik télen ez egy remek kiegészítő sport lehet.
    A verseny oldala:
    http://szilveszterihegyimaraton.blogspot.com
    Roland

    VálaszTörlés
  2. Köszi Roland :)
    Akad azért néhány "bringás futó" is, lásd például Németh Gábort :) Igyekszünk jó példát mutatni a többieknek:)

    Én is szeretnék gratulálni Neked, nagyon nagyon futottál!!!

    Szilvi

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Szilvi!
    Jó hogy mondod Gábort, hiányoltuk is a mezőnyből...

    VálaszTörlés